– tudományos tartalomsugárzás az interneten
Közvetítési eseménynaptárunk:

 • 2013. június 25-30. (K-Szo) minden nap 9 órától:
  Nyári TÖK tábor 2013 - élőben Mártélyról

 • 2013. augusztus 11-13.:
  A Perseida-meteorraj maximum rádiós detektálása

 • 2013. augusztus 27. (K) 18 órától:
  Garai Géza Szabadegyetem, Székesfehérvár:
  Dr. Budavári Tamás, fizikus: Távoli szupernóvákkal a Nobel-díj közelében  Szeptembertől folytatódik azon előadássorozatok, találkozók, konferenciák, események élő közvetítése, amelyre meghívnak bennünket. (Részletekkel rövidesen.)  GW-Arch - korábbi adásaink
  letölthető archívuma:

  GW-Past - itt nézhetők előző közvetítéseink folyamatosan:

  Közvetítésünk partnere a

 •  

  A Perseida-meteorraj 2013-as maximumának rádiós detektálása


  English version click here >>>

  Élő közvetítésünkben a Tatán (+47.655 N, 18.332 E) üzemelő rádiós meteor detektáló rendszer képernyője látható működés közben. Hangban pedig a megfigyelt - 95.6 MHz CCIR URH-sávon aktuális fogható - adás (illetve annak hiánya) hallgatható, mint "sistergés". A vevőkészülék tehát olyan frekvenciára van hangolva, amelyen a közelben nincs URH-rádióadás. Távolabbi területeken azonban a frekvencia többször is ki van osztva, adóállomások működnek rajta - ezek azonban nem, vagy csak gyengén foghatók, minthogy az URH-tartományban a hullámok kevésbé követik a földfelszín görbületét. (Extrém terjedési viszonyok persze néha előfordulhatnak.)


          A forward scatter meteordetektálás elve


  Ha egy meteor felizzik légkörünkben, a 80-100 km magasságban létrejövő, és a tipikusan néhány tizedmásodperctől pár másodpercig élő ionizált csatorna tükrözni erre az időre egy távolabbi adóállomás műsorát. Azaz a készülék rövid időre megszólal, olykor egészen jól felismerhetően, hogy épp mit sugároznak. A jel megjelenését a képernyőn látható szoftver detektálja, az alsó oszlopdiagramon az azon a napon jegyzett óránkénti beütésszámok láthatók. Érdemes megvárni a soronkövetkező meteort - a Perseidák mostani jelentkezése alatt talán nem is kell sokat várni erre!

  Az elmúlt napok rádiómeteoros aktivitása:  
  
  
  [Vissza az előző oldalra!] © GalileoWebcast.hu - 2009-től napjainkig