– tudományos tartalomsugárzás az interneten


 
GW a Facebook-on   >>>     <<<

Közvetítési eseménynaptárunk:

^^^^^^
Májusi-júniusi közvetítéseink és archívumuk


 • 2023. szeptember 14. (Cs) 17 órától:
  ELTE "Atomoktól a csillagokig"
  Dávid Gyula (ELTE TTK, Fizikai Intézet): Feltámadás a hőhalálból

 • 2023. szeptember 19. (K) 18 órától:
  Numizmatikai előadássorozat
  Buza János: Komoróczky garasok. Morvaországi veretek Magyarország három részének pénzforgalmában

 • 2023. szeptember 21. (Cs) 17 órától:
  ELTE "Alkímia ma"
  Vasárus Gábor László: Felhőbe költözött a halál!? - a chemtrail konteó és tudományos bizonyíthatósága

 • 2023. szeptember 28. (Cs) 17 órától:
  ELTE "Atomoktól a csillagokig"
  Világos Blanka (ELTE TTK és Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet): Útikalauz a galaxisokhoz (nem csak stopposoknak!)

 • 2023. szeptember 29. (P) 14 órától:
  Kutatók Éjszakája
  Kutatók Éjszakája 2023 a BME F29-ben

 • 2023. szeptember 30. (Szo) 21 órától:
  Kutatók Éjszakája
  Kutatók virtuális éjszakája 2023 Székesfehérvárról

  Októberi közvetítéseink   >>>>>
  2023-ban is folytatódik azon előadássorozatok, találkozók, konferenciák, események élő közvetítése, amelyre meghívnak bennünket.  GW-Arch - korábbi adásaink
  letölthető archívuma:


 •  

  Élő közvetítésünk szeptember 14-én, csütörtökön 17 órától:

  Dávid Gyula (ELTE TTK, Fizikai Intézet):
  Feltámadás a hőhalálból
  (ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)


  A 19. század második felében, a termodinamika 2. főtételének felfedezése után, amikor rájöttek hogy a természet folyamatai a kiegyenlítődés irányába haladnak, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a hosszú távon létrejövő végeredmény egy olyan állapot lesz, amelyben mindenhol ugyanakkora a hőmérséklet, a nyomás, az anyagi összetétel, nincsenek struktúrák, beáll a termodinamikai egyensúly, és már nem történik semmi érdekes - szó szerint megáll az idő. Ez az állapot lenne a hőhalál. A természettudomány által felvázolt vigasztalan jövő képe jelentősen hozzájárult a 19-20. századforduló életunt, spleenes hangulatához.

  A 20. század közepének természettudományos eredményei, elsősorban a modern kozmológia kialakulása és a kozmikus háttérsugárzás felfedezése azonban megmutatták, hogy a hőhalál nem lesz, hanem volt - az Univerzum valamikor régen, nem sokkal a Nagy Bumm után a hőhalál, a termodinamikai egyensúlyállapotában volt. Ennek a hajdani állapotnak a kézzel fogható lenyomata a háttérsugárzás, melynek vizsgálatáért és feltérképezéséért 2006-ban fizikai Nobel-díjat is adtak.

  A mai világ azonban nincs termodinamikai egyensúlyban! A kozmoszban mindenféle izgalmas struktúrákat látunk, különböző anyagi összetételű, más nyomású és más hőmérsékletű testek vannak a világban, többek között forró sült és hideg sör. Világunk tehát kétségtelenül feltámadt a hajdan volt hőhalál állapotából. Hogyan lehetséges ez, hogyan mehetett szembe az Univerzum fejlődése a termodinamika második főtételével? Milyen kozmikus és helyi események, folyamatok tették lehetővé ezt a valószínűtlennek látszóátalakulást?

  Az előadás arról szól, hogyan lehet összeegyeztetni ezeket a látszólag ellentmondó tényeket, hogyan illeszkedik egységes, az Univerzum hosszú távú fejlődését leíró képbe a hajdani hőhalál létezése és a hőhalálból való feltámadás folyamata.
  Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

  Az előadássorozat honlapja: https://atomcsill.elte.hu
  Friss információkért, újdonságokért látogass el Facebook oldalunkra,
  tekintsd meg korábbi közvetítéseink archívumát,
  illetve iratkozz föl Youtube csatornánkra!
  © GalileoWebcast.hu - 2009-től napjainkig
  info & galileowebcast.hu


  Kattintás az oldalon 2014.09.19-e óta: