– tudományos tartalomsugárzás az interneten


 
GW a Facebook-on   >>>     <<<

Közvetítési eseménynaptárunk:

^^^^^^
Áprilisi közvetítéseink és archívumuk


  • 2018. május 2. (Sze) 18 órától:
    Csopa Qubit Tudományos Sajtóklub:
    Vajna Tamás, újságíró; Rácz Johanna, szerkesztő; Bodnár Zsolt újságíró Qubit aktualitások

  • 2018. május 4. (P) 16 órától:
    ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek:
    Róka András: Misi Mókus-tanoda (Konyhakémia)

  • 2018. május 8. (K) 18 órától:
    Csopa FKF Akadémia:
    Kőrös Gábor (FKF Hulladékudvar-irányítási Csoport): Újrahasználat és újrahasznosítás a fővárosi hulladékgazdálkodásban

  • 2018. május 9. (Sze) 18 órától:
    Csopa TudományOn Közösségi Estek:
    A TudományOn Board előadói és játékmesterei: "Homo ludens", avagy a játékos ember

  • 2018. május 14. (H) 20 órától:
    Hajmási József előadássorozat, Szfvár:
    Hudoba György: Csillagászat a barokk korban

  • 2018. május 15. (K) 18 órától:
    Numizmatikai előadássorozat:
    Sallay Gergely Pál: A Magyar Érdemrend rendi lánca és tulajdonosai (1939-1945)

  • 2018. május 16. (Sze) 18 órától:
    Csopa Smart Phone:
    Magyarné Dr. Horváth Kinga, adjunktus: Fekáliás eredetű baktériumok jelenlétének kimutatása mobiltelefonok felületértől és a felhasználók kezéről

  • 2018. május 18. (P) 16 órától:
    ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek:
    Róka András: Az elektronok színháza

  • 2018. május 22. (K) 20 órától:
    VCSE Virtuális Klub:
    Csizmadia Szilárd: Észleljük a Nagy Mars Oppozíciót!

  • 2018. május 23. (Sze) 18 órától:
    Csopa Gemification:
    Fekete Zsombor, játéktervező: Gamification mátrix - a helyzetfüggő játékosítás modellje

  • 2018. május 28. (H) 18 órától:
    Wigner Cafe fizikusokkal a Csopából:
    Vargáné Kőfaragó Mónika, Vasúth Mátyás, Szabolics Tamás és Werovszky Veronika: Müon-detektorok, gravitációs hullámok, Einstein-teleszkóp és plazmafizikai kutatások

  • 2018. május 29. (K) 18 órától:
    OMSz Csopa Meteorológiai Estek:
    Merics Attila (OMSZ Repülésmeteorológiai Osztály): A meteorológus és a "kristálygömb"

  • 2018. május 30. (Sze) 18 órától:
    DHL Csopa Csomag:
    Üveges Zoltán, DHL üzletfejlesztési vezető: Drónokkal repülő csomagok, önvezető futárautók és küldeményeket pakoló robotok.

  • 2018. május 31. (Cs) 17 órától:
    Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja:
    Bereczkei Tamás pszichológus (PTE Pszichológiai Intézet): A bennünk lakó jó és rossz

  • 2018. június 6. (H) déltől:
    Emberes űrrepülések - élőben:
    A Szojuz TMA MSz-09 űrhajó indítása Bajkonurból (NASA TV - magyar szakkommentárral)



    Szeptemberi közvetítéseink   >>>>>



    A Galileo Webcast egy "szabadidős" vállalkozás, 2018-ban is folytatódik azon előadássorozatok, találkozók, konferenciák, események élő közvetítése, amelyre meghívnak bennünket.




    GW-Arch - korábbi adásaink
    letöltheto archívuma:


  •  

    Következő élő közvetítésünk május 4-én, pénteken 16 órától:

    Róka András:
    Misi Mókus-tanoda (Konyhakémia)
    (ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)



    A konyhában azok a fizikai és kémiai folyamatok játszódnak le, amelyek végeredménye elfogyasztható (Misimókushoz hasonlóan megehetjük a tananyagot.) A konyhai teendők azonosak a laboratóriumi műveletekkel, és az eszközök is nagyon hasonlatosak. Óriási különbség azonban, hogy amíg a laboratóriumi (nagy tisztaságú) vegyszereket egyetlen anyag alkotja (egyetlen komponensűek), addig a többnyire biológiai eredetű konyhai alapanyagok egyszerre sokféle anyagot tartalmaznak. Ráadásul nemcsak mindegyikkel történik valami, hanem mindez egyszerre történik. Szinte lehetetlen nyomon követni. Ezért az egyidejű folyamatokat részekre kell bontanunk, mintha egymás után játszódnának le, majd egyenként megértve már szinte magától összeáll a kép.

    Az egyik leggyakoribb konyhai alapanyagunk a liszt két fontos alkotóból, fehérjéből és keményítőből áll. Ez a két nagyon eltérő tulajdonságú anyag más funkciót tölt be a magok csírázásakor, a konyhai műveletek során és más szerepet játszanak a táplálkozásban. Ugyanakkor bármilyen "tésztát" készítünk (főtt-, kelesztett-, vagy sült tészta) a liszt komponenseivel - már-már "unalmasan" - mindig ugyanaz történik.





    Az előadásokat kéthetente péntek délutánonként 16 órai kezdettel tartjuk az ELTE 0.83-ös számú (Eötvös) előadótermében. Az Intézet a Petőfi híd budai hídfőjénél fekszik, címe XI. kerület Pázmány Péter sétány 1/A, megközelíthető 4/6-os villamossal vagy 212-es ill. 153-as busszal.



      Az előadássorozat internetes közzététele és élő közvetítése a "Belépő a tudás közösségébe" című, EFOP-3.4.4-16-00006 azonosító számú projekt keretein belül valósult meg.    



    Közvetítésünk partnere a




    © GalileoWebcast.hu - 2009-tol napjainkig
    info & galileowebcast.hu

    Kattintás az oldalon 2014.09.19-e óta: