– tudományos tartalomsugárzás az interneten


 
GW a Facebook-on   >>>     <<<

Közvetítési eseménynaptárunk:

^^^^^^
Márciusi előadásaink és archívumuk


 • 2017. április 4. (K) 14 órától:
  Gravitációs Teadélután
  Budapest, BME-ETTE

 • 2017. április 5. (Sze) 18 órától:
  Garai Géza Szabadegyetem (Szfvár):
  Dr. Orosz Gábor Tamás: Innovatív és fenntartható ERP megoldások SAP-s környezetben

 • 2017. április 6. (Cs) 17 órától:
  ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat:
  Raffai Péter (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék): Csillagászat gravitációs hullámokkal

 • 2017. április 18. (K) 17:30-tól:
  Csodák Palotája - tudományos kávézó
  Márfai Fruzsina és Nyariki Noel: Kutató középiskolások a kémia bűvöletében

 • 2017. április 18. (K) 18 órától:
  Numizmatikai előadássorozat:
  Pandula Attila: A tallini Lovagrendek Múzeuma

 • 2017. április 20. (Cs) reggel 8 órától:
  Emberes űrrepülések - élőben:
  A Szojuz TMA-MS04 űrhajó indítása Bajkonurból

 • 2017. április 20. (Cs) 17 órától:
  ELTE "Alkímia ma" előadássorozat:
  Nemes László (MTA TTK): Metánhidrát - a jövő ígérete vagy környezeti ítéletnap?

 • 2017. április 22. (Szo) 11 órától:
  A Fizika Mindenkié 3.0
  BME K épület Aula

 • 2017. április 25. (K) 17:30-tól:
  Hajmási József előadássorozat (Szfvár):
  Nagy László: Mi újság a külső Naprendszerben?

 • 2017. április 28. (K) 19:30-tól:
  Posztoczky Károly előadássorozat (Tata):
  Juhász András: Ködök, csillaghalmazok felfedezése és a katalógusok
 • 2017. május 16. (K) 18 órától:
  Numizmatikai előadássorozat:
  Szekeres Balázs: Felvidéki szabadkőműves jelvények és érmek

 • 2017. május 23. (K) 17:30-tól:
  Csodák Palotája - tudományos kávézó
  Tomozi Gábor: Mágneses mérések a régészet szolgálatában


  Nyári közvetítéseink   >>>>>  Ősszel is folytatódik azon előadássorozatok, találkozók, konferenciák, események élő közvetítése, amelyre meghívnak bennünket.  GW-Arch - korábbi adásaink
  letölthető archívuma:


 •  

  Következő élő közvetítésünk május 23-án, kedden 17:30-tól:

  Tomozi Gábor:
  Mágneses mérések a régészet szolgálatában
  (Tudományos Csopa Cafe)  Teljes képernyős változat a Videotórium oldalán   >>>>>  Élő közvetítésünk a fenti képre vagy erre a linkre kattintva tekinthető meg a Videotórium segítségével.

  (Élő adásunkig egy meteorjelenségeket rádiós technikával detektáló rendszer működését láthatjuk élőben - részletek ezen az oldalon.)

  Porolissum egy ókori római város volt Dacia provincia területén, a stratégiai fontosságú Meszesi kapu közelében. A város a Római Birodalom fennhatósága alatt fontos katonai szerepet töltött be, a helyőrség azonban békésen együtt élt a környék dák őslakosaival, így a települést mindvégig katonai telepvárosként (municipium) jegyezték. A város ismert maradványai a mai Románia területén, Szilágy megyében, Zilahtól mintegy 8 km-re keletre találhatók.

  A rómaiak a térség természeti adottságait kihasználva a város közelében található vulkáni kőzetekből építkeztek. Ezen kőzetek sajátossága, hogy az üledékes kőzetekhez viszonyítva nagy mágneses szuszceptibilitással rendelkeznek, s a tárgyalt történelmi távlatban az említett szuszceptibilitás jelentősen eltér a maradványokat körülvevő talajétól, így az eltemetett objektumok mágneses mérésekkel jól kimutathatók, lehatárolhatók. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének kollégái és hallgatói, régész kutatócsoportokkal karöltve évek óta végeznek mágneses, régészeti geofizikai méréseket Porolissum városának ez idáig eltemetett maradványait kutatva. A mérések célja a felszín alatti objektumok helyének lokalizálásán túl azok mélységének megállapítása is. Ezt geofizikai inverziónak nevezzük.

  Előadásom során némi magnetosztatikai "alapozás" után betekintést szeretnék nyújtani a mágneses mérések pontosabb elméleti hátterébe, a mérőeszközök működésébe, valamint a mérések kivitelezésébe. A gondolatmenet folytatásaként bemutatok egy egyszerű elméleti modellt, nevezetesen egy idealizált, eltemetett, környezetétől jelentősen eltérő, nagy mágneses szuszceptibilitású, hasáb alakú fal felett kialakuló 2D-os mágneses intenzitás számolását különböző méretű és mélységű falak esetén. Végül egy valós terepi mérés eredményeit vetjük össze a modellezés során kapott adatokkal.

  Havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. Többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok és kutatóorvosok váltják egymást a Tudományos Csopa Cafeban. Az érdeklődők első kézből hallhatnak a laborokban, levéltárakban és könyvtárakban folyó tudományos munkáról és a legfrissebb eredményekről. Megismerhetik magát a KUTATÓT, kiderül, mi befolyásolta a pályaválasztásban, milyen kihívások, célok mentén építi tudományos karrierjét. A Csodák Palotája látogatói bepillanthatnak a kutatók rejtelmes hétköznapjaiba. A rendezvény látogatása ingyenes!

  Az előadás helyszíne: A Csodák Palotája - 1222 Budapest Nagytétényi út 37-43. (Campona bevásárlóközpont)  © GalileoWebcast.hu - 2009-től napjainkig

  Kattintás az oldalon 2014.09.19-e óta: