– tudományos tartalomsugárzás az interneten




Közvetítési eseménynaptárunk:

  • 2012. március 28. (Cs)
    A Szojuz-TMA-08M űrhajó indítása a Nemzetközi Űrállomáshoz -- A NASA TV élő adásának átvétele, magyar szakkomentárral

  • 2013. április 4. (Cs) 17 órától:
    ELTE "Alkímia ma" előadássorozat:
    Zsély István: Amitől az autók gurulnak: a belsőégésű motorok kémiája

  • 2013. április 6. (Szo) egész nap:
    "Magyarok a Marson" 2013:
    - Nyolcadik Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenye

  • 2013. április 11. (Cs) 17 órától:
    ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat:
    Dankházi Zoltán (ELTE TTK, Anyagfizikai Tanszék): Távcsővel a nanovilágba: SEM az ELTÉ-n

  • 2013. április 16. (K) 18 órától:
    Numizmatikai előadássorozat
    Kocsis Károly Serapis ábrázolása a római érmeken a III. század elején

  • 2013. április 18. (Cs) 17 órától:
    ELTE "Alkímia ma" előadássorozat:
    Mihucz Viktor: A borivás előnyei és hátrányai egy kromatográfus szemével

  • 2013. április 25. (Cs) 17 órától:
    ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat:
    Vigh Máté (ELTE TTK, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék): Furfangos fejtörők fizikából

  • 2013. április 30. (K) 17 órától:
    Szfhvár TIT előadássorozat:
    Nagy László: Csillagközi vándorok

  • 2013. május 27. (H) 17 órától:
    Tavaszi Uránia előadássorozat:
    Nyerges Gyula: A műholdak a fejünkre esnek?




    GW-Arch - korábbi adásaink
    letölthető archívuma:





    GW-Past - itt nézhetők előző közvetítéseink folyamatosan:

  •  


    Válogatás korábbi előadásainkból: ezen az oldalon!

    Következő élő közvetítésünk április 18-án, csütörtökön 17 órától:

    Mihucz Viktor:
    A borivás előnyei és hátrányai egy kromatográfus szemével

    (ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

    A francia konyhát sok sajt, vaj és állati zsiradék jellemzi. Ennek ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban kisebb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó országokban. A franciák ezt azzal magarázzák, hogy a nagyobb mennyiségben fogyasztott vörösbor jótékonyan hat az egészségre. A testes, mély színű vörösborok antioxidáns anyagok gazdag forrásai, a bennük található transz-rezveratrol csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét.

    Az etil-karbamát fermentált élelmiszerekben (pl. kenyér, joghurt, szójaszósz) és alkoholos italokban (pl. bor, sör, tömény szeszesitalok) előforduló vegyület. Az etil-karbamát minden tesztelt állatfajra nézve genotoxikus és rákkeltő, valamint lehetséges humán karcinogén. Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis jó, ha megfogadjuk azt a tanácsot, miszerint fogyasszunk mindennap egy pohár bort?

    Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

    Az előadássorozat honlapja: http://www.chem.elte.hu/pr/alkimia_ma.html




    Közvetítésünk partnere a




    Élő adásunkon kívüli időben korábbi felvételeink láthatók folyamatos ismétlésben, többek között:
    
    - Csillagászati és űrkutatási előadások Székesfehérvárott, Tatán, Táton (2011-2012)
    - Robotnap 2011-2012 (ELTE)
    - Atomoktól a csillagokig - előadássorozat (ELTE), 7-8. évfolyam (2011-2012)
    - Űreszközök indítása és az utolsó űrrepülőgép misszió (NASA TV + Zsombok G., Vizi P., Tepliczky I.)
    - Kutatók Éjszakája - 2011-2012
    - Semmi varázslat - csak fizika!
    - Szkeptikus Konferenciák - 2011-2012(BME és Székesfehérvár)
    - Numizmatikai előadássorozat (2011-2012)
    - Őszi csillagászati előadássorozatok

    © GalileoWebcast.hu - 2009-től napjainkig