– tudományos tartalomsugárzás az interneten


Rádiós meteorészlelő rendszer - Tata, 143.050 MHz

  Élő közvetítésünkben a Tatán (+47.7 N, 18.3 E) üzemelő rádiós meteor detektáló rendszer képernyője látható működés közben. Hangban pedig a megfigyelt 143.050 MHz-on fogható adás (illetve annak hiánya) hallgatható, mint "sistergés". A vevőkészülék a dél-franciaországi nagyteljesítményű műholdradar (GRAVES) frekvenciájára van hangolva. Minthogy ebben a tartományban a rádióhullámok már egyenes vonalban terjednek (nem követik a földfelszín görbületét), normális esetben a radarrendszer jelei közvetlenül nem foghatók.        A forward scatter meteordetektálás elve
 

English version   >>>Ha egy meteor felizzik légkörünkben, a 80-100 km magasságban létrejövő, és a tipikusan néhány tizedmásodperctől pár másodpercig élő ionizált csatorna tükrözi erre az időre egy távolabbi adóállomás műsorát. Azaz a készülék rövid időre megszólal, fütyüléshez hasonló hangon. A jel megjelenését a képernyőn látható szoftver detektálja.


Az elmúlt napok rádiómeteoros aktivitása:

A baloldali oszlopdiagramon az aktuális napon jegyzett óránkénti beütésszámok láthatók. A vízszintes tengelyen az időadatok világidőben (UT) vannak feltüntetve - ez nyári időszámítás esetén 2 órával kevesebb a közép-európai zónaidőnél. A jobboldali 3D diagramon vízszintesen a napok, függőlegesen az órák (szintén UT), a színnel pedig az adott órához tartozó aktivitásértékek kerülnek ábrázolásra.


Keresztesi Vilmos technikai "széljegyzetei" a rádiós észlelésekkel kapcsolatban ezen az oldalon.
További nemzetközi rádió meteorészlelések itt: www.rmob.org
Ízelítő korábbi eredményeinkből:

2019 augusztus aktivitása a Perseidák maximumával:2011 december aktivitása a Geminidák és az Ursidák maximumával:
[Vissza az előző oldalra!]

© GalileoWebcast.hu - 2009-től napjainkig
radiometeor & galileowebcast.hu

Egyedi látogatók száma 2014.10.04-e óta: